Marcipan med valnødder
Du har brug for følgende ingredienser:
500 g. marcipan
100 g. valnødder
Appelsinskal (SKAL være økologisk !)
Tempereret Papousie-mælkechokolade
Hak valnødder meget fint, og ælt dem sammen med marcipan.
Smag til med appelsinskal.
Rul ud i en centimeters tykkelse.
Udstik, og lad marcipanen tørre til næste dag.
Overtrækkes med mælkechokolade og pyntes med en valnød.
Se også menuen, hvordan du smelter chokolade.
Rul op til første linie
Fransk Nougat
Du har brug for følgende ingredienser:

65 g. vand
200 g. sukker
116 g. glukose
116 g. akaciehonning
40 g. æggehvider
33 g. sukker
500 g. hele mandler med skal
100 g. pistaciekerner
Tempereret chokolade, Valrhona Gran Cru Guanaja, 70 pct.
Tempereret Papousie-mælkechokolade
Rist mandler og pistacienødder i en forvarmet ovn ved 200°.
Pisk samtidig sukker og æggehvider sammen.
Kog vand, sukker og glukose til 140°.
Tilsæt honning, og kog igen til 140°.
Mens røremaskinen pisker: hæld siruppen i marengsen i en tynd stråle.
Pisk i fem minutter.
Derefter røres mandler og pistacienødder i med en træske.
(mandler og pistacienødder skal være meget varme, når de tilsættes.
Massen smøres straks ud på olieret bagepapir i ca. en centimeters tykkelse.
Nougaten henstår, til den er skærefast.
Skær herefter i passende stykker.
Overtræk bund og sider i Guanaja.
Rul op til første linie
Appelsintrøfler
Du har brug for følgende ingredienser:
400 g. Odense konfekt Marcipan
½ tsk. trøffelfyld
10 g. kakao (af god kvalitet)
2 spsk. appelsinsaft (frisk)
Marcipanen skæres i 25 stykker.
½ tsk. trøffelfyld lægges på marcipanskiverne, som derefter rulles til
kugler.
Tril derefter kuglerne i rørsukker (ikke almindelig sukker).
Rul op til første linie
Sarah Bernhardt kager
Du har brug for følgende ingredienser (til 30 stk):
2 dl. dansk piskefløde
75 g. mørk chokolade (mindst 50 % kakao)
30 makroner (ca. 4 cm. i diameter)
150 g. smeltet overtrækschokolade
Kog fløden op i en tykbundet gryde.
Bræk kogechokoladen i mindre stykker og smelt den i fløden.
Kog blandingen ved svag varme og under omrøring i cirka 5 minutter.
Lad cremen stå koldt, til den stivner, cirka 4 timer.
Pisk den let op.
Tryk den flade side af makronerne let og smør derefter chokoladecremen på,
så den danner en top.
Stil kagerne koldt i nogle timer.
Pensl chokoladecremen med overtrækschokolade.
Chokoladen kan også smøres på med en kniv.
Stil kagerne koldt - eventuelt til næste dag.
Server kagerne kolde.
HUSK: Kagerne kan sagtens nedfryses!
Rul op til første linie
Smelte Chokolade
Sådan smelter du chokolade:
1. Lad ikke chokoladen blive for varm, når den
smeltes. Den bliver trist og grynet ved 60°.
2. Du kan varme din tempererede chokolade op mange gange. Der er ingen
grænser.
3. Rør ikke rundt i den smeltede chokolade med den samme træske, som du
bruger til andre ting. Chokoladen vil hurtig tage smagen.
4. Holdbarheden på chokolade er utrolig lang. Der er (næsten) intet vand
i chokolade, og dermed intet leverum for bakterier.
5. Chokoladekonfekt bør opbevares ved 12-16 grader. Køleskabet er for
koldt og får chokoladen til at danne kondens og blive grå og trist.
er er mange gode grunde til, at chokolade bør tempereres, før den bruges
til konfekt. Tempereret chokolade stivner hurtigere og giver chokoladen et godt
"knæk". Chokoladen vil desuden trække sig ca. 4 pct. sammen, når den stivner, og
det hjælper, når man skal forsøge at få støbt chokolade ud af formen. Tempereret
chokolade bibeholder desuden sin fine brune farve og blanke overflade, hvorimod
utempereret chokolade bliver gråstribet og trist.
Den fine effekt opnår du ved at smelte chokoladen over vandbad ved 45 grader, og
lader det nedkøle til 28 grader, for så igen at opvarme det til 31-33 grader.
Husk at bruge en god kvalitetsmarcipan til din julekonfekt. God marcipan består
af 75 pct. mandler og 25 pct. sukker.
Rul op til første linie
Vandbakkelser

Du har brug for følgende ingredienser (til 16 vandbakkelser):
4 dl. vand
200 g. margarine
200 g. mel
8 mellemstore danske æg
Vand og margarine
bringes i kog.
Tilsæt melet.
Rør kraftigt med et piskeris til dejen slipper gryden.
Afkøl dejen lidt, før de sammenpiskede æg tilsættes lidt af gangen.
Rør dejen godt.
Dejen sættes på en bageplade med 2 skeer.
Bagetid: Cirka 30 min. ved 190 grader.
Ovnen må ikke åbnes de første 25 minutter!
Vandbakkelserne fyldes med marmelade og flødeskum.
Toppen drysses med sigtet flormelis eller glasur
Rul op til første linie
Jule Kys-kager
Du har brug for følgende ingredienser:

4 æggehvider
2 alm. kopper sukker (cirka 2,5 dl)
50 gr. hasselnødder
100 g. chokolade
Alternativt kan nødder og chokolade erstattes af en plade Ritter Sport med
nødder.
(Bemærk, at der så kun er 100 gram i alt - men det fungerer perfekt alligevel.)
Æggehvide og sukker røres sammen og lunes forsigtig i en
gryde, til det er klart.
Pas endelig på varmen.
Massen piskes derefter stiv i en skål.
Chokolade og nødder hakkes og tilsættes.
Dejen placeres med to teskeer i små toppe på en bageplade med bagepapir.
Kyskagerne bages i 30 - 40 minutter ved 150° C.
Derefter slukkes ovnen og lad ovendøren stå på klem.
Kagerne skal blive inde i ovnen til den er kold og kagerne er gennemtørre.
Rul op til første linie
Årets Julekage 2009
Du har brug for følgende ingredienser:

200 g. hvedemel
1 tsk. ingefær
1 tsk. kanel
1/4 tsk. natron
150 gr. dansk lurpakket smør (eller kvalitets margarine)
50 g. brun farin (mørk)
1 æg (det er underordnet om det er æg fra burhøns eller fra fritgående høns)
125 ml. lys sirup (eller mørk efter smag og behag)
125 ml. almindelig dansk vandhanevand (uden fluor og klor)
Bages i en 180 C forvarmet ovn i 1/2 time.
Lad gerne kagen køle af en dags tid.
Rul op til første linie
Chokoladekage med kaffe
Legenden fortæller, at det var en etopisk gedehyrde, der
opdagede
kaffen i 500-talet i Kaffa-provinsen. Hyrden så, at hans geder blev
kulrede efter at have spist røde bær fra en bestemt busk. Senere
førte forsøg med bærrets bønner til den lidt bitre sorte drik, som vi
kender i dag.
Du har brug for følgende ingredienser:

1 dl. stærk kaffe (som f.eks. Merrilds mørkristede 304)
250 g. dansk sukker (du må ikke bruge rørsukker)
250 g. mørk kvalitetschokolade, mindst 60 % ren cacao
250 g. dansk lurpakket smør (eller god kvalitetsmargarine)
4 æg (det er underordnet om det er æg fra burhøns eller fra fritgående høns)
1 spsk. hvedemel
Flødeskum
Beklæd en rund form med bagepapir, der er smurt
med lidt smør.
Anbring formen i en gryde med vand.
Smelt kaffe og sukker over et vandbad, tilsæt chokoladen (som er brækket
i små stykker), rør rundt i massen, til det hele er smeltet.
Tilsæt derefter smørret i mindre stykker, rør rundt, til massen er jævn, og køl
den lidt ned.
Rør æg og mel i lidt efter lidt.
Kom massen i formen og kog kagen i gryden ved svag varme i 40 minutter.
Bag derefter kagen i ovnen ved 180° C i cirka 20 minutter.
Server kagen med letpisket flødeskum.
Rul op til første linie
Æblepie Engelsk

Du har brug for følgende ingredienser:
1 tærteform, cirka 25 cm. i diameter.
300 g. kagemel
200 g. smør (eller god margarine)
100 g. flormelis
Fint revet skal af 1/2 citron
1 æggeblomme
1 spsk. koldt vand
Fyld:
500 g. syrlige æbler skrælles og skæres i både.
Fint revet skal af 1/2 citron
Fint revet skal af 1/2 appelsin (økologisk)
50 g. lyst rørsukker
50 g. mørk farin
30 g. (2 spsk.) kagemel
1 g. (1 tsk.) stødt kanel
1 g. (1/2 tsk.) revet muskatnød
50 g. bløde rosiner
50 g. mandler; smuttede og hakkede.
Til pensling:
Et æg pisket sammen med lidt koldt vand.
Beklæd en rund form med bagepapir, der er smurt
med lidt smør.
Anbring formen i en gryde med vand.
Smelt kaffe og sukker over et vandbad, tilsæt chokoladen (som er brækket
i små stykker), rør rundt i massen, til det hele er smeltet.
Tilsæt derefter smørret i mindre stykker, rør rundt, til massen er jævn, og køl
den lidt ned.
Rør æg og mel i lidt efter lidt.
Kom massen i formen og kog kagen i gryden ved svag varme i 40 minutter.
Bag derefter kagen i ovnen ved 180° C i cirka 20 minutter.
Server kagen med letpisket flødeskum.
Tilberedning:
Mel og flormelis sigtes sammen i et fad.
Smørret smuldres i blandingen.
Citronskal og æggeblomme tilsættes, og alle ingredienser blandes grundigt.
Vandet tilsættes, og dejen samles hurtigt.
Den beklædes med film og hviler på køl i mindst 1 time.
Forvarm ovnen til 180 C ved almindelig varme.
2/3 af dejen rulles ud og lægges i tærteformen.
Dejen skal nå helt op til formens øverste kant.
Resten af dejen rulles ud og bruges som låg over fyldet.
Rørsukker og farin blandes grundigt med citron- og appelsinskal, mel,
kanel, muskatnød, rosiner og mandler.
Halvdelen af æblebådene lægges i et jævnt lag i bunden af den dejklædte
form, og halvdelen af fyldet drysses over.
Derefter lægges endnu et lag æbler og resten af fyldet.
Pien lukkes med dejlåget, som klemmes fast mod dejen på formens kant.
Skær 2-3 små huller i dejlåget, så dampen fra æblerne kan slippe ud under
bagningen.
Overskydende dej kan evt.. bruges som pynt.
Inden pie'en sættes i ovnen, pensles låget med et sammenpisket æg.
Bag pien i 30-40 minutter til den er gylden.
Den kan evt. dækkes med folie de sidste minutter af bagetiden, hvis
overfladen bruner for hurtigt.
Pie'en serveres med iskoldt friskpisket flødeskum
Rul op til første linie
Vandbakkelser med is
Du har brug for følgende ingredienser (til 4 personer):

2 dl. almindelig dansk vandhanevand (uden fluor og klor)
100 g. dansk lurpakket smør (eller god kvalitetsmargarine)
120 g. mel
3 store æg (det er underordnet om det er æg fra burhøns eller fra fritgående høns)
1 liter is (helst is, fremstillet af fløde, derfor ikke is fra hverken Frisko eller Hjem-Is)
Chokoladesovs
Tilberedning:
Vandet bringes i kog og smørret smeltes deri. Melet tilsættes.
Dejen røres kraftigt, indtil den er fast og glat.
Dejen afkøles cirka 1/2 time.
Æggene piskes sammen og tilsættes dejen lidt af gangen.
Dejen røres godt, indtil den er fast.
Små toppe, svarende til cirka en spiseskefuld, sprøjtes ud på bagepapir med
en sprøjte (en frysepose med afklippet hjørne kan anvendes i stedet).
Bages ved 200 C i 20 til 25 minutter.
Servering:
Vandbakkelserne fyldes med is efter eget valg og overhældes med chokoladesovs.
Variation:
Vandbakkelserne kan også serveres med flødeskum og brombærsyltetøj og pyntes med
flormelis.
Rul op til første linie
Sukkerhjerter
Du har brug for følgende ingredienser:
125 g. smør (dansk original lurpak)
250 g. hvedemel
1 vanillestang eller 1 tsk. vanillesukker
2 spsk. fløde
Til pynt: sukker
Smuldr smør i mel, og tilsæt vanille og fløde.
Saml hurtig dejen og stil den koldt i cirka 1 time.
Tril dejen i blyant tykke pølser, og skær pølserne i cirka 15 cm. lange stykker.
Form pølserne til hjerter og sæt dem på en smurt bageplade.
Bagetid:
Cirka 7 minutter midt i en 220° C forvarmet ovn,
(hvis du bruger varmluft, da 200° C).
HUSK! Dyp hjerterne i sukker, straks de kommer ud af ovnen
Rul op til første linie
Banankage
Du har brug for følgende ingredienser:

100 g. blødt smør
200 g. brun farin
2 æg
3 modne bananer (gerne økologiske)
150 g. mel
½ tsk. salt
1 tsk. natron
1 tsk. vaniliesukker
½ dl. kærnemælk
100 g. müsli
100 g. hakket chokolade
Pynt / Glasur:
100 g. flormelis
2 spsk. kogende vand
50 g. hakket chokolade
Tilberedning:
Rør smør og farin sammen i en skål.
Rør æggene i ét ad gangen.
Mos bananerne med en gaffel og kom dem i skålen.
Sigt mel, salt, natron og vaniliesukker og kom dem i massen og rør rundt.
Tilsæt kærnemælk, müsli og den hakkede chokolade.
Kom dejen i en smurt springform (Ø 26) (smør formen med raspolie = sundest).
Bag kagen i ovnen ved 180° C i cirka 45 minutter.
Lad kagen afkøle.
Glasur:
Smelt chokoladen i en skål over vandbad.
Tilsæt flormelis og kogende vand og rør godt rundt.
Rul op til første linie
Chokoladekage
Du har brug for følgende ingredienser:

2 æg
200 g. smør
1 tsk. pulverkaffe
100 g. mørk chokolade
200 g. mel
2 tsk. bagepulver
2 dl. kærnemælk
Chokoladecreme:
1½ dl. piskefløde
1 spsk. honning
150 g. mørk chokolade
Eventuel pynt:
Chokoladeflager
Pisk sukker og æg.
Smelt smørret i en gryde og rør pulverkaffe og grofthakket chokolade i.
Kom blandingen i æggesnapsen.
Sigt mel og bagepulver i.
Rør godt, indtil dejen er ensartet.
Tilsæt kærnemælk og rør rundt.
Smør en springform Ø25 (rapsolie er godt og sundt) og kom dejen heri.
Bag kagen ved 180° C i 50 minutter.
Tag kagen ud og lad den køle af.
Chokoladecreme:
Kog fløde og honning op i en gryde under omrøring.
Tilsæt grofthakket chokolade.
Når chokoladen er smeltet, og cremen ensartet, hældes den over kagen.
Rul op til første linie
Drømmekage
Du har brug for følgende ingredienser:

200 g. rørsukker
135 g. smør
4 æg
270 g. mel
3 tsk. bagepulver
2 tsk. vaniliesukker
1½ dl. mælk
Kokostopping:
1 dl. vand
1 tsk. pulverkaffe
100 g. smør
200 g. brun farin
100 g. sirup
120 g. kokosmel
Pisk smør og rørsukker hvidt, og tilsæt så æggene ét ad gangen.
Sigt mel, bagepulver og vanilie i blandingen under omrøring.
Når dejen er rørt godt sammen, hældes den i en smurt springform (Ø25) eller
bradepande.
Bag kagen i ovnen ved 190° C i 20 til 25 minutter.
Fordel kokostopping på kagen og bag den færdig ved 210° C i cirka 10-12 minutter.
Kokostopping:
Giv vand, pulverkaffe, smør, brun farin og sirup et opkog i en gryde.
Tilsæt kokos.
Rul op til første linie
Æbletærte

Du har brug for følgende ingredienser:
1 portion sød, færdig tærtedej
15 brombær
2-3 store æbler
Mazarinmasse:
100 g. marcipan
100 g. rørsukker
100 g. blødt smør
2 æg
50 g. mel
Pynt:
Flormelis og brombær
Rul tærtedejen ud og læg den i tærteformen (Ø25), så bunden og kanten er
dækket.
Mazarinmasse:
Rør marcipan og rørsukker sammen.
Tilsæt smørret mens du rører rundt.
Rør æggene i ét ad gangen, og hæld melet i under omrøring.
Fordel mazarin på tærtedejen.
Læg 12-15 brombær i mazarinen.
Skræl æbler og skær dem i både.
Fordel også æblerne i mazarinen.
Bag tærten i ovnen ved 200° C i 35-40 minutter.
Tag den ud af ovnen og lad den køle af.
Pynt med 3-5 brombær.
Drys flormelis over i et tyndt lag.
Spis den eventuelt med flødeskum.
Rul op til første linie
Lagkage

Du har brug for følgende ingredienser:
3 chokoladebunde
½ liter piskefløde
100 g. finthakket mørk chokolade
50 g. finthakket valnødder
2 spsk. flormelis
Pynt:
Chokoladeflager, flødeskum og eventuelt bladguld
Pisk fløde til flødeskum, tag lidt fra til pynt.
Tilsæt det hakkede chokolade, valnødder og flormelis, og vend det forsigtigt
sammen.
Fordel halvdelen af flødeskummet på den nederste bund, og kom en
chokoladebund ovenpå.
Fordel resten af flødeskummet over denne og slut af med den sidste bund.
Pynt med chokoladeflager, flødeskum og eventuelt bladguld.
Rul op til første linie
Hjemmelavet varm chokolade

Du har brug for følgende ingredienser (5-6
personer):
Cirka 140 g. mørk chokolade (minimum 60 %)
Cirka 3 dl. piskefløde
Cirka 1 tsk. stødt kanel.
Hak chokoladen fint.
Varm (sød)mælken på til cirka 85
C i en gryde.
Sluk for varmen og tilsæt den finthakkede chokolade.
Pisk indtil det hele er smeltet.
Pisk fløden til en let skum og server den varme chokolade med flødeskum
og et lille drys kanel.
Rul op til første linie
Hindbærsnitter
Du har brug for følgende ingredienser (til cirka 10 stk):

½ stang vaniliestang
70 g. flormelis
150 g. smør (stuetemperatur)
250 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
½ dl. vand
Fyld:
Cirka 200 g. hindbærmarmelade
Glasur:
Cirka 200 g. flormelis
Lidt vand
Drys:
Cirka 20 g. usaltede pistaciekerner
Ca. 10 g. frysetørrede hindbær
Flæk vaniliestangen på langs og skrab vaniliekornene ud med en lille kniv.
Mas kornene sammen med lidt af flormelissen på bordet med kniven.
Ælt det hjemmelavede vaniliesukker sammen med resten af flormelis, smør,
hvedemel og bagepulver.
Kom til sidst vandet i og ælt dejen smidig og glat. Stil dejen i køleskabet
i ½ time.
Tag dejen ud og rul den ud i lidt ekstra mel til den er ca. 3 mm. tyk.
Udstik cirkler af dejen, ca. 8 cm. i diameter. Du skal bruge 2 dejcirkler
pr. hindbærsnitte.
Læg de udstukne stykker dej på en bageplade med bagepapir og bag dem i ca. 8
min. ved 190° C.
De må gerne virke lidt halvbagte.
Spred halvdelen af de bagte kagecirkler ud på bordet (de skal
bruges som bunde).
Kom 1½ tsk. hindbærmarmelade på hver bund og læg en kagecirkel
ovenpå.
Glasur og drys:
Hak pistaciekernerne fint.
Bland flormelis og vand godt.
Smør glasuren på toppen af kagerne og drys dem straks med hakket
pistacie og de frysetørrede hindbær.
Spis hindbærsnitterne i løbet af et par dage.
Rul op til første linie
Krydderkager

Du har brug for følgende ingredienser:
400 g. hvedemel
200 g. smør (stuetemperatur)
150 g. flormelis
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt nellike
4-5 æggeblommer (110 g.)
Glasur:
150 g. flormelis, sigtet
Ca. 50 g. pateuriseret æggehvide)
Ælt mel, smør, flormelis, kanel og nellike sammen til det
smuldrer.
Tilsæt æggeblommerne og lad dejen samle sig.
Når dejen er ensartet, stilles den i køleskab i ½ time.
Rul dejen relativt tyndt ud i lidt mel. Udstik de ønskede
figurer, såvel store som små.
Saml de store figurer på én bageplade og de små på en anden
bageplade.
Ælt alle dejrester sammen igen og gentag proceduren ovenfor.
Du kan evt. lave små krydderkager (pebernødder) af den sidste
resterende dej.
Bag figurerne i ovnen ved 170° C i 8-18 minutter, til de er gyldne, afhængig af tykkelse
og størrelse.
Afkøl de bagte kager på en bagerist inden de pyntes med
sprøjteglasur.
Glasur:
Pisk flormelis og æggehvide hvidt og luftig med en håndmikser,
til glasuren ikke flyder sammen når piskningen stoppes.
Kom den færdige glasur i et kræmmerhus af bagepapir eller i en
engangssprøjte som du klipper et ganske lille hul i.
Pynt figurerne efter eget valg og drys måske med pistacie,
krymmel, frysetørrede hindbær eller finthakkede mandler – kun
din fantasi sætter grænsen.
Lad de pyntede krydderkager lufttørre et par timer, inden de
kommes i tætsluttede kagedåser.
Rul op til første linie
Pebernødder Jyske (Bedstemors pebernødder)

Du har brug for følgende ingredienser:
250 g smør
250
g sukker
2 æg
500 g. mel
2 tsk. natron
1 tsk. ingefær
1,5 tsk. kardemomme
1 tsk. kanel
2 knivspids hvid peber
Tag mel ud på bordet, og bland krydderierne deri.
Hak smørret i og tilsæt æg og sukker.
Ælt dejen godt sammen
Tril dejen til lillefinger-tykke stænger og læg dem på køl nogle timer (eller til næste dag.
Skær stænderne i cirka 1 cm. og sæt dem på pladen, evt. med et let tryk.
Bages ved 200° C i almindelig ovn (ikke varmluft) i 10 min. til de er lysebrune.
Rul op til første linie
Kransekage med blød nougat

Du har brug for følgende ingredienser:
400 g. marcipan
120 g. mandelmel
150 g. flormelis
50 g. pasteuriserede æggehvider
200 g. blød nougat
Riv marcipanen groft i en skål.
Kom mandelmel, flormelis og pasterusierede æggehvider i, og ælt dejen sammen.
Stil dejen køligt i 1 time.
Del dejen i 4 stykker og rul marcipanmassen ud i 30 x 10 cm.
Kom stængerne af blød nougat i midten og fold marcipanen op omkring, så det bliver en trekantet stang.
Kom dem på bagepapiret og bag dem ved 220° C i en alm. ovn på midterste ribbe i ca. 15 min. til de er gyldne.
Kom gerne en ekstra bageplade under, så undgår du at kransekage-stængerne bliver for mørke i bunden.
Lad dem afkøle på rist.
Rør flormelis med æggehvide.
Lav et lille kræmmerhus af bagepapir og pynt kransekagestængerne med streger af glasur.
Rul op til første linie
Klassiske Vaniljekranse
Du har brug for følgende ingredienser:
300 g. smør
350 g. hvedemel
50 g. mandelmel
300 g. sukker
2 tsk. vaniljepulver
1 æg, størrelse M eller L
Skær smørret ud i tern og bland det med hvedemel og mandelmel.
Brug evt. en food processor til smørret er smuldret.
Kom sukker og vaniljesukker i og saml dejen med et æg.
Ælt det hele sammen til en ensartet dej.
Stil dejen på køl i en time.
Kom dejen i kødhakkermaskinen med dejskiven og lav lange strimler af dej på ca. 10 cm, og form dem til ringe.
Kom dem på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 190° C i cirka 8 min. til de er gyldne.
Lad kagerne afkøle på rist (eller avis) inden de pakkes i småkagedåser.
Rul op til første linie
Honningkage fra Christiansfeld
Du har brug for følgende ingredienser:

425 g. hvedemel
425 g. rugmel
25 g. ægte kanel
5 g. kardemomme
10 g. ingefær
10 g. allehånde
375 g. brun farin
600 g. honning
200 g. vand
250 g. æg
25 g. hjortetaksalt
25 g. potaske (opløses i 25 g. vand)
Honning, brun farin, vand og krydderierne varmes i en gryde,
indtil farinen og honningen er smeltet.
Blandingen afkøles.
Tilsæt mel og æg og bland.
Tilsæt så først hjortetaksalt og bland.
Tilsæt til sidst den opløste potaske.
Bland nu det hele godt sammen (gerne i æltemaskine i 7-8 min.
ved jævn hastighed).
Dejen hældes i en bradepande og bages ved 140° C i cirka 50 minutter.
Tip: Man kan sagtens komme rosiner, pomeransskal eller andet tør
frugt i dejen (op til 50 pct. af dejens vægt).
Rul op til første linie
Lakridssmåkager

Du har brug for følgende ingredienser (til 36 styk):
175 g. smør
200 g. rørsukker
1 tsk. vaniljepulver
2 tsk. bagepulver
200 g. hvedemel
1 æg størrelse M eller L
15 g. Karlsens (eller andet mærke) lakridsgranulat
100 g. hakket hvid chokolade
50 g. mandler
Bland smør og rørsukker sammen i en røremaskine.
Bland vaniljepulver, bagepulver og hvedemel sammen og rør det i dejen med 1 æg
Tilsæt lakridsgranulat, hvid chokolade og hasselnødder til dejen
Form dejen til 2 pølser på 4 cm. i diameter
Pakkes i husholdningsfilm og fryses i en time
Skæres i skiver og lægges på en bageplade med bagepapir
Bages midt i ovnen ved 190° C i cirka 10 min.
Afkøles på rist (eller avis) og opbevares i småkagedåser.
Rul op til første linie
Graasten Vinderkage
Du har brug for følgende ingredienser (til 4 personer):

4 æg
100 gram sukker
65 gram blødt smør
4 spsk. mælk
125 gram mel
3 tsk. bagepulver
4 æggehvider
200 gram sukker
usødet mos af ca. 800 g. æbler
1/4 ltr. piskefløde
Tilberedning:
Del æggene i blommer og hvider.
Pisk æggeblommer og sukker godt sammen.
Pisk blødgjort smør og mælk i.
Bland mel og bagepulver, og rør det i dejen.
Marengs:
Pisk hviderne meget stive. Pisk 2/3 af sukkeret langsomt i, og vend resten i.
Fordel dejen i 2 lagkageforme og læg marengsmassen ovenpå - begge deles bages
samtidig.
Bagningen:
Bag bundene ved 170° i cirka 40-45 min.
Læg den ene kagebund med marengsen nedad.
læg æblemos på.
Læg derpå den anden kagebund med marengsen opad.
Pisk fløden til skum og fordel flødeskummet rundt i kanten.
Rul op til første linie
Julekrans med marcipanfyld


Du har brug for følgende ingredienser (1 stk. kage):
Dej:
150 g. smør
400 g. hvedemel
½ dl. sødmælk
25 g. gær
1 æg
2 spsk. sukker
½ tsk. salt
Marcipanfyld:
25 g. smør
3 spsk. sukker
2 spsk. appelsinsaft
1
50 g. revet, ren rå marcipan
Pynt:
1 sammenpisket æg
30 g. mandelflager
2 spsk. perlesukker evt. sigtet flormelis
Tip: Du kan også komme 1 dl. rosiner i fyldet
Smuldre smørret i hvedemelet.
Lun mælken i en gryde, den skal kun være fingervarm
Udrør gæren i mælken.
Rør æg, sukker og salt i.
Kom gærblandingen i melblandingen, og ælt det sammen.
Stil dejen tildækket til hævning i 1 time.
Slå dejen ned, og rul den ud til en rektangel på 15 x 50 cm.
Rør ingredienserne til marcipanfyldet sammen.
Fordel fyldet på dejen, og rul den nu sammen på langs.
Alt fyld skal være dækket af dej.
Form dejen til en krans. Lad den efterhæve i 15 min.
Pensel med æg og drys med mandelflager og perlesukker.
Bag kransen i cirka 25 – 30 minutter ved 180° C på midterste ovnribbe.
Afkøl kransen, og drys evt. med sigtet flormelis.
Rul op til første linie
Julekringle


Det er ikke til at komme udenom den klassiske julekringle – heldigvis.
Denne er fyldt med en lækker marcipanremonce og søde rosiner.
Du skal bruge følgende til denne kringle (8 personer):
75 g. smør (lurpak, rigtig smør)
½ dl. fløde
25 g. gær
1½ spsk. sukker
½ tsk. salt
2 æg
Ca. 300 g. hvedemel
Marcipanremonce:
100 g. marcipan
100 g. flormelis
100 g. smør (lurpak, rigtig smør)
75 g. rosiner
Du skal også bruge:
1 sammenpisket æg til pensling samt perlesukker
1. Smelt smørret i en gryde. Kom fløden i. Når det er fingervarmt, kommes det i en skål, og gæren røres ud heri. Rør sukker, salt og æg i. Tilsæt melet, og ælt dejen sammen. Lad dejen hæve tildækket i cirka 1 time et lunt sted med et klæde over.
2. Rul dejen til en 70 cm. lang pølse. Rul den flad, så den får en bredde på cirka 10 cm.
3. Marcipanremonce: Riv marcipanen på råkostjernet, Rør flormelis, smør og marcipan sammen, og smør det på dejen i en 5 cm. bred stribe på midten. Drys rosiner over, og fold dejen ind over fyldet, så det bliver lukket godt inde.
4. Form den lange pølse til en kringle. Læg kringlen på en bageplade. Lad kringlen efterhæve i cirka 15 minutter. Pensel med æg, og drys med perlesukker. Bag kringlen ved 100 grader i cirka 30 minutter på anden nederste oven-ribbe.
Rul op til første linie